ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Goed nieuws voor de kauwgomkauwers!?

Kauwgom kauwen: hoe gezond of ongezond is het? Weet jij het ?
door Tsenne Kikke - dinsdag 1 mei 2007 4:19

Onlangs konden we in bijna elke krant lezen hoe kauwgom zich heeft ontpopt tot een bijna 'wonderbaarlijk' middel. Feit is: in scholen is kauwgom niet altijd van harte welkom. Maar als je de media klakkeloos gelooft, kan daar binnenkort verandering in komen. Misschien zullen ze het heel binnenkort in scholen aanraden, verplichten zelfs? Neen, zover hoeft het natuurlijk niet te komen, maar wetenschappers zijn tot de vaststelling gekozen dat kauwgom goed zou kunnen zijn - niet voor onze straatstenen - maar voor onze gezondheid. Het kan zelfs de resultaten van onze examens beïnvloeden, beweren ze.

Ondanks het feit dat het onderzoek nog maar in zijn kinderschoentjes staat, staat men niet stil! Maar, hoever staat men er al mee?

Momenteel geeft kauwgom ons een frisse adem. Dat is al iets. Men kan er ook grote ballonnen mee blazen. Maar het ziet er naar uit dat het daar niet zal bij blijven. Firma's zijn nu aan het experimenteren. Aan de kauwgom wordt van alles en nog wat toegevoegd. Dingen zoals vitaminen, mineralen, geneesmiddelen en andere substanties... om het de kracht te geven om ons van hoofdpijn en andere ongemakken te verlossen - en, om ernstige aandoeningen aan te vallen.

De eerste Europese kauwgomfabrieken werden na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Maar mensen kauwen al eeuwenlang op allerhande dingen. De Oude Grieken, de Maya's, Chinezen en de Amerikaanse roodhuiden, kauwden op bladeren, pitten van vruchten, wortelen, en op het hars van verschillende boomtypen, en zo meer. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog deelden de Amerikaanse soldaten hun kauwgom én de bevrijdingsvreugde met zowel België als met Nederland. En dan vooral met de meisjes die ze wilden versieren. Dit was het begin van kauwgom in onze gewesten.

Amerikanen kauwen naar het schijnt ongeveer een halve kilo gom per jaar, per persoon. Nu dit nieuwsberichtje op het internet en in alle kranten en tijdschriften is verschenen, verwachten de fabrikanten een gigantische toename. Als je aandelen van de kauwgomindustrie bezit, kan je ze best bijhouden. Niet verkopen dus!



Tegenwoordig is het maken van kauwgom wel iets gecompliceerder geworden dan in de beginjaren. Kauwgomfabrieken beginnen met het mengen van hars, was, en een molecule dat de naam polyvinylacetaat (een polymeer, die ook in verschillende lijmen wordt verwerkt) draagt. Zo verkrijgen ze de basisstof. Door de onderlinge verhoudingen te wisselen kunnen ze zo duizenden verschillende formules aanmaken. Enorm grote mengmachines combineren dan vaten, gevuld met de gesmolten basisstof, met poeders, siropen, en zoetstoffen. Weer andere machines rollen de verkregen substantie tot tabletten, tot dragees, of tot welke vorm dan ook. Verpakken is dan de laatste stap. Bij kauwgomballen komt er een laagje suiker omheen.

Hoe gezond kan kauwgom voor jouw lichaam zijn? Studies toonden aan, dat als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, tandbederf bestrijdt, omdat het het aanmaken van speeksel stimuleert. Speeksel wast de bacteriën, die onze tanden kunnen beschadigen, weg.

Kauwgom, waarin suiker werd verwerkt, is niet zo gezond voor onze tanden. Dat wisten we al. Maar soms wordt er in sommige kauwgommen xylitol bijgevoegd; een ingrediënt,dat ervoor zorgt dat er in onze tanden geen gaatjes komen omdat het de bacteriën in de mond doodt, en dus ook de bacteriën die middenoorontsteking veroorzaken. Er is een onderzoek naar gedaan en bij de kinderen die kauwgom met xylitol kregen, nam de kans op oorontsteking met 40% af.

Op kauwgom kauwen is niet enkel en alleen gunstig voor ons gebit. Onderzoekers suggereren ons dat een goede tandhygiëne het risico op het verkrijgen van hartkwalen, diabetes en andere ernstige ziektes drastisch vermindert.

Ook denkt men dat kauwgom op een even efficiënte, of zelfs op een betere manier, geneesmiddelen in onze bloedbanen kan aanvoeren dan een pil. De reden hiervan is, dat de binnenkant van de mond, en vooral de binnenzijden van onze kaken, bepaalde substanties sneller kan opnemen dan onze maag en darmen. Tijdens het kauwen nemen de binnenzijden van onze kaken onmiddellijk 40% van het medicijn in zich op. Als treffend voorbeeld hiervan kennen we de nicotinehoudende kauwgom die mensen helpen in het stoppen met roken. Deze geeft bij het kauwen enkele milligrammen nicotine af, die via de wangslijmvliezen in het bloed wordt opgenomen.

Enerzijds is de uitwerking van een pil veel trager, maar anderzijds komt 100% van het medicijn in maag en darmen terecht'¦ of, men moet voor die doeleinden eetbare kauwgom fabriceren, natuurlijk.

Ondertussen heeft men ook reeds een kauwgom ontwikkeld die ons helpt om langer wakker te blijven. Vrachtwagenchauffeurs die lange afstanden doen, kunnen hiermee erg gebaat zijn. Onderzoekers van het Walter Reed Acmy Institute of Research uit het Amerikaanse Silver Spring hebben een kauwgom ontwikkeld waarin evenveel cafeïne zit als in een kop koffie. Het werd met de logisch klinkende naam 'Stay Alert' gedoopt. Het Amerikaanse leger heeft hierbij geholpen omdat het er baat bij heeft dat soldaten, die in vijandelijke gebieden zijn gestationeerd en lange shiften moeten waken, dan ook wakker en alert moeten blijven.

Gary Kamimori, fysioloog aan dat instituut, zegt dat het soms een uur kan duren vooraleer een tas koffie een uitwerking van 100% heeft op ons lichaam, maar de cafeïne in 'Stay Alert' speelt dat in enkele minuten klaar. 'Op Stay Alert kauwen,' voegde hij er aan toe, 'is net alsof we koffie rechtstreeks in onze bloedbaan gieten.' Naar het schijnt, kunnen mensen tot 72 uur lang redelijk goed blijven functioneren, zonder slaap. De kauwgom is gemakkelijk te vervoeren en is zowel koude- als hittebestendig; en, het heeft geen water nodig - een pil wel.

Vandaag de dag beweren onderzoekers dat op kauwgom kauwen zeer bevorderend voor onze hersenen kan zijn. Kauwen op zichzelf zou meer bloed naar ons brein voeren en dit zelfs voor een extra 40%. Bloed draagt zuurstof in zich mee, en zuurstof is brandstof voor onze hersencellen. Andere studies toonden aan dat het menselijke geheugen tot 25% beter werkt van zodra men kauwt, in dit geval'¦ ja: op kauwgom natuurlijk. Volgens mij is dit dan ook de reden waarom mensen - onbewust dan wel 'op hun nagels bijten: het zou hun denken kunnen activeren, hun alertheid verhogen, en hun geheugen stimuleren, dankzij de extra zuurstoftoevoer, wie weet. De vraag blijft bestaan of koeien een beter geheugen hebben, of dat hun hersenen beter werken dan de onze'. Maar deze vraag is hier naast de kwestie.

Andere onderzoekers geven ons dan weer enkele kleine waarschuwingen. Eén ervan is het advies om het kalmpjes aan te doen. Te veel kauwen kan onze kaakbeenderen beschadigen. Een ander advies is, dat sommige kauwgommen teveel vitaminen of cafeïne kunnen bevatten, of een medicijn die tot een overdosis kan leiden.

Bovendien zorgt kauwen er voor dat je maag en darmen beginnen te functioneren, in afwachting van het voedsel dat maar niet komt... Op lange termen kunnen al die sappen, die onnodig in je maag en darmen vrijkomen, je ingewanden verzuren en aantasten. Andere wetenschappers voegen hier dan ook aan toe dat de onnodige werking van je maag en darmen je onrustiger kunnen maken; je een stressgevoel geven, et cetera. Plus, hoe positief de resultaten tot op heden ook blijken te zijn, kauwgom kauwen kan nooit een gezonde levensstijl vervangen, zeggen de mensen aan de andere kant van de tafel. Elke medaille heeft twee kanten. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de andere een nadeel zijn. Weer eens iets wat we reeds wisten...

Kauw dus met mate - en nogmaals: er moet nog veel onderzoek gebeuren. Besef bovendien, dat de meeste studies door kauwgomfabrikanten worden gesponsord!

Nota: Afbeeldingen én talrijke artikelen uit 2007 werden in januari 2020 verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel schijfruimte in beslag namen...

Commentaar


fabienne Gepost op: 13/11/2008 17:16:08
fabienne Wat was de eerste kauwgomfabriek in België?

ron Gepost op: 20/03/2009 12:33:15
ron weet ik niet maar ik wil het wel weten

claudia Gepost op: 17/06/2009 20:12:35
claudia waarom geeft kauwgom ons momenteel een goede concentratie?

hiden Gepost op: 28/06/2009 18:39:17
hiden ik houw van kaugom ik eet dat allted myn moeder zegt dat ik suikerziekte kaan krijgen en ik ben bang van suikerziekte maar toch blijf ik kaugomen zoals en koe

heijve Gepost op: 28/06/2009 21:25:15
heijve kaugom is lekker maar veel te veel suiker

heijve Gepost op: 28/06/2009 21:26:27
heijve JA Hiden sgat niet veel kaugom eten dan ik ben ge stop er van kaugom is wel verslavent zo als cigareten

soraya Gepost op: 29/06/2009 20:41:10
soraya hey hiden ja sgat dat ke lief van jou sgatje op msn bercihtjes ik houw ook van u en ilk kaan ook zonder kaugom niet leven j
tja sgat dank u gy hiden e heijve jullie zyn myn beste vriendinnen zo moccro en geen ajuin hihi

hiden Gepost op: 29/06/2009 20:45:19
hiden zina ik heb t echt graag gedaan school is bijna gedaan zo kun wy naar ka honboken gaan gy hiden en ik en bahar wie zy is

heijve Gepost op: 29/06/2009 20:47:21
heijve gy bent echt zot gy wy zyn jou beste vriendinne gy hoeft nix te bedanken

Tsenne Kikke Gepost op: 3/07/2009 20:52:11
Tsenne Kikke - Zoals we reeds schreven, brachten Amerikaanse soldaten in 1945 de kauwgom naar onze gewesten.

- Kauwgom kauwen helpt je voor een betere concentratie en geheugen: onderzoekers vermoeden dat door het kauwen de hersenactiviteit in de hippocampus, de hersenzone waar het geheugen zich zou bevinden, toeneemt. Een ander mogelijk spoor is dat de alvleesklier door te kauwen meer insuline vrijzet, want het lichaam verwacht meer voedsel. Dit hormoon zou op zijn beurt de hippocampus prikkelen. Een derde hypothese is dat het kauwen de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt doordat kauwen het hartritme versnelt. Bovendien ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati in de jaren negentig dat een vleugje pepermunt de deelnemers van het onderzoek hielp om zich beter te concentreren bij tests die een grondige concentratie vergen. Bryan Raudenbush, psycholoog aan de Jezuïtische Universiteit van West Virginia, stelde vast dat ook atleten beter presteerden onder invloed van pepermunt.

- Een weetje: naar het schijnt gebruikt Wrigley in de meeste van haar suikervrije kauwgoms aspartaam als zoetstof, dat fijne goedje dat onder CEO Donald Rumsfeld van producent Searle geschikt werd 'gemaakt' voor menselijke consumptie en waarvan het Amerikaanse Food&Drug Agency een lijst met 92 gemelde gezondheidsklachten heeft opgesteld.

- Stimorol is een Deens bedrijf, dat in 1915 door Holger Sørensen werd opgericht. Het opereert vanuit Vejle in Denemarken en maakt kauwgom. 'Stimorol' verwijst zowel naar de firma als naar het hoofdproduct: een kauwgom die in 1956 op de markt werd gebracht. Oorspronkelijk was het enkel in Scandinavië verkrijgbaar. Toen een Nederlandse tabaksfabrikant de kauwgom ontdekte, begon hij die - eerst naar Nederland, later naar de rest van Europa - te exporteren. In 2002 werd het bedrijf overgenomen door Cadbury Schweppes.

Met andere woorden: hoogstwaarschijnlijk is er in België geen fabriek die kauwgom fabriceert.

hiden hejve soraya Gepost op: 23/08/2009 16:02:10
hiden hejve  soraya fok jullie allamal ron en claudia kaugom is leekker maar heel ongezond aah handikapte wat zieten jullie hier te kaken dat is de sibloste

moment van mee heel de leven zee

WAARzegger Gepost op: 24/08/2009 1:02:49
WAARzegger Hallokes! Hoe zijn jullie zo verdwaald geraakt en op deze website terechtgekomen? Kan je a.u.b. iets zinnigs vermelden, waar anderen ook iets aan hebben? Liefst in het Nederlands? Kan dat? Danke! Zelfs als ik in mijn glazen bol kijk, kan ik niet voorspellen wat jullie soms bedoelen...

soraya Gepost op: 30/08/2009 16:56:20
soraya wat bedoel je met wy ik niet gy

johanne Gepost op: 30/10/2012 20:55:05
johanne

Allemaal goed, maar ik heb al tevergeefs kauwgom gezocht zonder aspartaam en ander gif !

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht